گاز مونوکسید کربن (به انگلیسی: Carbon monoxide)، (با فرمول شیمیایی CO)، گازی میباشد که بر اثر سوختن ناقص کربن حاصل میشود. این گاز بسیار سمی است اما رنگ و بوی خاصی ندارد. به همین دلیل کربن مونوکسيد قاتل نامرئی نامیده میشود. میل ترکیبی کربن مونوکسید با هموگلوبین خون حدود ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است. خون انسان حدود پنج درصد از این گاز را دارد اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد منتهی به مرگ میشود.
وقتی کربن مونوکسید وارد سیستم تنفسی شخصی شود بلافاصله با هموگلوبین های خون ترکیب شده و ماده ای به نام کربوکسی هموگلوبین را بوجود می آورد که باعث میشود که اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد که اولین عارضه این مسئله در ابتدا سوزش چشمها و پس از سپری شدن زمانی بین ۱ الی ۲ ساعت بسته به غلظت گاز کربن مونواکسید موجود در مکان فرد احساس خواب آلودگی و خستگی مفرط میکند.
در این حالت اعضای بدن گِزگِز کرده و اگر بدن شخص حساس باشد دچار خونریزی بینی میشود. اگر شخص سعی کند سرپا بایستد دچار سرگیجه به همراه حالت تهوع شده و چشمها در این حالت اغلب سیاهی میرود.
در ادامه ممکن است شخص دچار بیهوشی شود. البته روند تمام این عوامل بستگی دارد به شرایط فیزیکی بدن فرد و شرایط محل سکون و البته عواملی از جمله شرایط زندگی فرد مورد نظر از جمله سیگاری بودن محیط کاری و … که باعث تغییر در عملکرد ریهها و سایر نقاط بدن بستگی دارد اما باز هم نتایج و روند مسمومیت در افراد مختلف با تمام شرایط بالا باز هم متغیر است و حتمی نیست.
احتیاط را همیشه به خاطر داشته باشید. بعضاً دیده و شنیدههایی حاکی از اقدام عمدی افراد در معرض خطر مسمومیت ثابت کرده که دلایلی از جمله خود کشی با گاز مونوکسید کربن به ثبت رسیده پس اگر فرزند برادر خواهر یا هر فردی که دلایل یا شرایط نابهنجاری را تجربه کردهاند در گروه مسمومیت یا مرگ ناشی از استشمام این گاز قرار دارند.
این افراد را تنها رها نکنید و سرکشی و مراقبت را فراموش نکنید.
گاز مونوکسید کربن ازهوا سبکتر است و در قسمتهای فوقانی محلهای سرپوشیده بیشتر تجمع میکند. در مونوکسید کربن یک پیوند سهگانه کربن را به اکسیژن متصل مینماید که طول آن حدود ۱۱۲/۸ پیکومتر است.
نشانه های اولیه ناشی از گاز مونوکسید کربن تا حدی شبیه به آنفلوآنزاست با این تفاوت که در آن تب وجود ندارد و اثرات آن شامل: خواب آلودگی و خمیازه کشیدن بیش از حد، گیجی، ضعف و بی حالی، امکان بروز سردرد شدید، گاهی تهوع و استفراغ، پرش های عضلانی و اختلال حرکتی، احساس نبض پر و صدادار در ناحیه شقیقه، افزایش فشار خون، گشاد شدن مردمک چشم و کاهش دید، رنگ تیره پوست، رنگ پریدگی دور لب ها و یا صورتی شدن آن، گاهی سفتی عضلات به ویژه عضلات فک، قطع تنفس، تشنج، اغما و مرگ از جمله اثرهایی است که در مسمومیت با گاز مونوکسید کربن ممکن است ایجاد شود.
زمانی که فردی بر اثر گاز مونوکسید کربن مسموم میگردد به سرعت این گاز با گلبول های قرمز خون ترکیب می شود، زیرا میل ترکیبی گاز مونوکسید کربن با هموگلوبین خون ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیبی اکسیژن با هموگلوبین خون است، به همین دلیل جایگزین اکسیژن بافت شده و در نهایت منجر به خفگی در کل بافت های بدن می شود. در ضمن غلظت گاز مونوکسید کربن در فضا در ایجاد مسمومیت بسیار مؤثر است.
جواب بله است. گاز مونوکسید کربن به شدت سمی و مضر است. این گاز همانطور که اشاره شده است بی رنگ و بو است و مزه هم ندارد تا شخصی که در معرض این گاز قرار گرفته است به سرعت به وجود مونوکسید کربن پی ببرد به این دلیل است که گفته میشود این گاز از خطرناکترین گازهای موجود به شمار میآید. این گاز میتواند شخص را از ادامه حیات محروم کند.
گاز مونوکسید کربن (به انگلیسی: Carbon monoxide)، (با فرمول شیمیایی CO)،گازی میباشد که بر اثر سوختن ناقص کربن حاصل میشود. این گاز بسیار سمی است اما رنگ و بوی خاصی ندارد. به همین به دلیل کربن مونوکسيد قاتل نامرئی گفته میشود. میل ترکیبی کربن مونوکسید با هموگلوبین خون حدود ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است. خون انسان حدود پنج درصد کربن مونوکسید دارد اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد منتهی به مرگ میشود.
حدود 300 سال پیش از میلاد مسیح برای نخستین بار گزارش شد که از سوزاندن زغال گاز سمی حاصل میشود. از این گاز برای اعدام در اتاق دربسته استفاده میشد. حدود 150 سال پس از میلاد مسیح فیزیکدانی یونانی متوجه شد که ترکیب هوا دستخوش تغییر می شود و باعث مرگ میشود. در سال 1800 شیمیدانی اسکاتلندی ساختار شیمیایی کربن مونوکسید را شناسایی کرد.
در جنگ جهانی دوم مخلوط گازی دارای مونوکسید کربن در مناطقی که با کمبود گازوئیل روبه رو بودند برای روشن نگه داشتن موتور وسایل نقلیه استفاده میشد.
گاز مونوکسید کربن که با فرمول شیمیائی CO، گازی است که از سوختن ناقص کربن بوجود میآید. کربن مونوکسید از هوا سبکترمیباشد و در قسمتهای بالایی محلهای سرپوشیده بیشتر جمع میشود. کربن مونوکسید دارای یک پیوند سهگانه کربن -اکسیژن میباشد که طول آن تقریبا ۱۱۲/۸ پیکومتراست.
بیشتر بخوانید: منظور از گاز استیلن چیست
گاز co یا کربن منواکسید یک گاز شدیدا سمی در غلظت های کم میباشد. در حقیقت طعم و یا بوی آن بسیار خطرناک است. معمولا مونوکسید کربن ازاحتراق ناقص کربن حاصل میشود.
قرار گرفتن در معرض حتی غلظت های پایین این گاز در طول زمان می تواند اثراتی پایدار بر سلامتی بوجود بیاورد. 30 نفر در سال 2010 در کشورانگلستان از مسمومیت گاز کربن مونوکسید مردند. اگر برای گرم کردن محل های سرپوشیده از سوختن گاز، ذغال سنگ، روغن، گلوله های چوبی و غیره استفاده میکنید توجه داشته باشید که از آشکارسازهای گاز مونوکسید کربن استفاده کنید.
تقریبا میتوان گفت هر چیزی که میسوزد قادر به تولید گاز کربن مونوکسید میباشد.برای مثال:
-منفذهای کربن
-دیگهای بخار
-آتشسوزی گاز
-آتشسوزی زغال سنگ
-مشعل های چوبی
-آتش سوزی زغال چوب
-کباب کردن
-سوخت خودرو
گاز مونوکسید کربن یا گاز مونوکسید کربن که با فرمول شیمیائی CO نشان داده می شود گازی است که از سوختن ناقص کربن ( زغال سنگ ، گاز طبیعی و نفت ) بوجود می آید.
گاز کربن مونوکسید گازی بی رنگ و بی بو ولی قابل اشتعال و سمی میباشد به همین باعث شده است که این گاز به قاتل نامرئی معروف شود.
میل ترکیبی گاز کربن مونوکسید با هموگلوبین خون انسان 300 برابر اکسیژن است .
لذا در صورتی که انسان در معرض گاز کربن مونوکسید باشد بسرعت جایگزین اکسیژن در خون و در نهایت مرگ می شود.
گاز کربن مونوکسید به طور معمول بصورت خالص و یا ترکیب با گازهای دیگر در قالب مخلوط گازی در آزمایشگاه های تحقیقاتی مورداستفاده قرار میگیرد. ( کربن مونوکسید در ترکیب با گاز نیتروژن یک گاز اصلی درصنعت پتروشیمی میباشد. )
جرم ملکولی این گاز 28.010 g/mol و شکل ظاهری آن گاز بیرنگ میباشد. گاز مونوکسید کربن گازی بی بو است و چگالی آن 789 kg/m3 liquid1.250، kg/m3 at 0 °C 1 atm1.145، kg/m3 at 25 °C 1 atm میباشد. دمای ذوب و جوش کربن مونوکسید به ترتیب ۲۰۵٫۰۲- درجه سلسیوس (−۳۳۷٫۰۴ درجه فارنهایت؛ ۶۸٫۱۳ کلوین)، ۱۹۱٫۵- درجه سلسیوس (−۳۱۲٫۷ درجه فارنهایت؛ ۸۱٫۶ کلوین) است.
انحلالپذیری این گاز 27.6 mg/ L (25 °C) است، همچنین نقطه اشتعال و خودآتشگیری به ترتیب، 191− درجه سلسیوس (82.1 کلوین; 311.8− درجه فارنهایت)، 609 درجه سلسیوس (882 کلوین; 1128 درجه فارنهایت) میباشد.
(reaction) مخفف انگلیسی (WGSR):
واکنش شیمیایی که طی آن گاز مونوکسید کربن در واکنش با بخار آب، تولید کربن دی اکسید و گاز هیدروژن می کند. این واکنش از این جهت مورد توجه میباشد که از دو ماده ارزان و فراوان (CO, H2O) که کاربردهای صنعتی فراوان دارد تولید کرد. این واکنش اولین بار توسط دانشمند ایتالیایی فلیس فونتانا در سال ۱۷۸۰به شهرت رسید. این واکنش باعث می شود که خطر استفاده از تجهیزات گازسوز در اتاق خوابی که در آن حمام وجود دارد نسبت به اتاق خوابی که در آن حمام وجود ندارد دو برابر شود.
CO + H2O=CO2 +H2
گاز مونوکسید کربن در صنایع شیمیایی برای سنتز انواع مختلف مواد شیمیایی مثل استرها، کتون ها، آلدئیدها و گلیکول ها و همچنین فسژن، یک ماده بسیار ضروری به حساب میآید.
کارخانههای تولید مواد شیمیایی به حجم زیادی از کربن مونوکسید نیاز دارند. به همین دلیل گاز مونواکسید کربن در محل تولید میشود. بعضی اوقات گاز مونواکسید کربن توسط تیوب تریلر به محل مصرف منتقل میشود. درصنایع الکترونیک برخی از اجزا مانند سوئیچ های رله در محفظه شیشه ایوجود دارند و با حرارت مستقیم پلمپ میشوند، بسیار ضروری است که در این مورد در زمان سوختن درون محفظه رطوبت حاصل نشود، به همین دلیل است که به جای استفاده از سوختهای دیگر، از گاز کربن مونو اکسید استفاده میکنند.
برای استعلام قیمت و خرید گاز مونوکسید دی نیتروژن کلیک کنید.
از واکنش کاتالیزوری گاز مونوکسید کربن و متانول اسید استیک صنعتی تولید می شود. گاز مونوکسید کربن برای تولید و بازسازی کاتالیزور، مانند کربونیل نیکل کاربرد دارد. از گاز کربن مونوکسید در ترکیب شیمیایی آلی و غیر آلی نیز استفاده میکنند. از کاربردهای گاز مونو کسید کربن در تولید سلولهای خورشیدی، سیلیسیم فوق العاده تمیز یک عامل ضروری است که با کمک مونو اکسید کربن تولید می شود.
گاز مونوکسید کربن به طور وسیعی در صنایع شیمیایی برای تولید انواع مختلف مواد شیمیایی مانند استرها، کتون ها، آلدئیدها و گلیکول ها و همچنین فسژن، یک ماده شیمیایی مهم می باشد. معمولا حجم منو اکسید کربن مورد نیاز در سایت های تولید مواد شیمیایی بسیار بزرگ است به همین جهت گاز مورد نیاز در محل تولید می شود.
برخی تجهیزات الکترونیکی درون محفظه هایی خاص قرار میگیرند این محفظه ها توسط شعله آب بندی می شوند. وجود آب و رطوبت در این فرایند میتواند بسیار مضر باشد. به همین دلیل در این فرآیند از گاز منو اکسید کربن استفاده میکنند.
گاز منواکسید کربن در مقادیر زیادی در صنایع فلزی به روش های گوناگون استفاده میگردد، برای مثال به عنوان یک عامل کاهنده شیمیایی برای بازیافت فلزات از سنگ های معدنی یا در پاکسازی زباله های آلومینیومی و یا در سنتز فلزات خالص با تجزیه حرارتی کربونیل های فلز آنها کاربرد دارد.
متانول ازهیدروژناسیون کربن منواکساید حاصل میشود.
اسید استیک در یک واکنش کاتالیزوری از منواکسید کربن و متانول سنتز می شود.
مونوکسید کربن برای تولید و بازسازی کاتالیزورها مانند کربنیل نیکل نیز کاربرد دارد.
مونوکسید کربن نیز در ترکیب شیمیایی آلی و غیر آلی استفاده می شود.
گاز منو اکسید کربن یکی از عناصر مخلوط های گازی جهت کالیبره کردن دستگاه های تست ریه است.
مونو اکسید کربن یکی از عناصر موجود در بسیار از مخلوط های گازی مورد استفاده در صنایع گوناگون مثل شیمیایی و پتروشیمی است.
یکی از مواد اولیه پر کاربرد در تولید سلول های خورشیدی، سیلیکون فوق العاده تمیز میباشد که با کمک گاز منو اکسید کربن حاصل میشود.
آیا می دانید گاز مونوکسید کربن چگونه تولید میشود؟
گاز مونوکسید کربن حاصل واکنش سوختن میباشد، که به صورت ناقص انجام میگردد. در اثر سوختن ناقص کربن است که گاز کربن مونوکسید تولید می شود.
تمامی وسایلی که با سوزاندن هیدروکربن ها کار می کنند قابلیت تولید گاز کربن مونوکسید را دارند.بخاری های گازی یا نفتی، آب گرم کن و حتی موتور خودروها گاز کربن مونوکسید تولید می کند.البته مقدار تولید گاز کربن مونوکسید بستگی به شیوه ی احتراق دارد. هر چه درصد اکسیژن کمتر باشد، سوختن ناقص انجام خواهد شد و به جای کربن دی اکسید گاز کربن مونوکسید تولید می گردد.
گاز مونوکسید کربن معمولا از آلاینده های هوا و گازهای گلخانه ای محسوب میگردد و CO گازی سمی است که موجب خفگی میشود..
گاز مونوکسید کربن دارای فرمول شیمیایی CO است. مونوکسید کربن از یک اتم کربن و یک اتم اکسیژن تولید شده است که توسط یک پیوند دوگانه به یکدیگر متصل شدهاند.
در صنعت به یکی از دو روش زیر کربن مونوکسید سنتز می شود.
1- عبور هوا از بستری از زغال سنگ رشته ای یا کک
2- واکنش گاز طبیعی با اکسیژن در دمای بالا ودر حضور کاتالیزگر
تنها یکی از دو اکسید کربن که همان کربن دی اکسید است از آتش پشتیبانی نمی کند به همین دلیل در کپسول های اتش نشانی از آن استفاده میشود اما گاز مونوکسید کربن آتشگیر است و با شعله آبی کم رنگ می سوزد .کربن مونوکسید در بعضی از حلال های آلی مانند اتیل استات، کلرفرم و استیک اسید محلول است.
وقتی کربن مونوکسید وارد سیستم تنفسی فرد میشود بلافاصله با گلبولهای قرمز شخص وارد واکنش میدهد و باعث میشود که اکسیژن به اعضای دیگر بدن نرسد که اولین اثر این واکنش در ابتدا سوزش چشمها و پس از سپری شدن زمانی بین ۱ الی ۲ ساعت بسته به غلظت گاز کربن مونواکسید موجود در مکان فرد احساس خواب آلودگی و خستگی مفرط میکند.
بیشتر بدانید | منظور از گاز سولفید هیدروژن چیست؟
در این حالت اعضای بدن شروع به گِزگِز میکنند و اگر بدن فرد حساس باشد دچار خونریزی بینی میشود. اگر شخص سعی کند سرپا بایستد دچار سرگیجه به همراه حالت تهوع میشود و چشمها در این حالت اغلب سیاهی میرود. در ادامه امکان دارد فرد دچار بیهوشی شود.
البته تمام این عوارض به شرایط فیزیکی بدن شخص و محل سکونت وعواملی مانند سیگاری بودن یا نبودن و محیط کار و… بستگی دارد. اما باز هم نتایج و روند مسمومیت در افراد مختلف با تمام شرایط بالا باز هم متغیر میباشد .
بعضاً گفته میشود حاکی از اقدام عمدی افراد در معرض خطر مسمومیت ثابت کرده که دلایلی از جمله خود کشی با این گاز به ثبت رسیده پس اگر فرزند برادر خواهر یا هر فردی که دلایل یا شرایط نابهنجاری را تجربه کردهاند در دسته مسمومیت یا مرگ ناشی ازتنفس این گاز قرار دارند.
این افراد را تنها رها نکنید و سرکشی و مراقبت را فراموش نکنید.
کی از نشانههای مسمومیت با گاز مونوکسید کربن این است که هنگامی که فرد محیط خود را عوض میکند بهبود یافته و در قرار گرفتن مجدد در محیط دچار حالات قبلی باز میگردد.
اگرغلظت کربن مونوکسید در خون بیشتر از ۳۰ درصد شود ضربان قلب شخص نیز زیاد میشود. درغلظتهای بیش از ۴۰ درصد مشکلات حرکتی، سرگیجه، کاهش حافظه و ناتوانی در حرکت اندامها ایجاد میگردد.
همهی وسایل و دستگاههایی که وظیفه سوزاندن چیزی را به عهده دارند (مثل یک بخاری گازی یا نفتی، یک آبگرمکن یا حتی موتور یک خودرو)مقداری مونواکسیدکربن تولید میکنند، میزان این تولید به شرایط احتراق وابسته است؛ هرچه میزان اکسیژن در هنگام سوختن کمتر باشد بخش بیشتری از کربنها دچار سوختن ناقص میشوند و به جای دیاکسید کربن (CO۲) مونواکسیدکربن (CO) تولید میکنند.
افرادی که در یک فضای سربسته در معرض تنفس این گاز قرار میگیرند اول احساس کرختی و خواب آلودگی میکنند و اگر سریع مکان را ترک نکنند و در معرض هوای تازه قرار نگیرند بیهوش و در نهایت دچار خفگی میشوند.
به همین دلیل است دائما توصیه میشود بخاری منزل را برری کرده که گاز مونوکسید کربن خارج شود.
محققان در آزمایشگاه با استفاده از نوروگلوبین پادزهری برای مقابله با این سم تولید کردند.
نوروگلوبین پروتئینی میباشد که به طور معمول در مغز و شبکیه چشم پیدا میشود این پروتئین به وسیله اتصال اکسیژن و نیتریک اکسید از سلولها در برابر آسیبها دفاع میکند. این آزمایش روی موشها نتیجه موفقیت آمیزی داشت. دراین مطالعه که روی موش انجام شد،گروهی از نوروگلوبینها تغییر یافتهای که اتصال با CO آنها ۵۰۰ بار قویتر از اتصالات هموگلوبین بود را مورد استفاده قرار دادند.
مولکولهای CO-laden از طریق کلیهها دفع میشوند. به گزارش این دانشمندان، در طی ۵ دقیقه که موش در معرض این سم خطرناک بود، نوروگلوبین تا ۸۷ درصد موجب نجات موش شدند با این وجود، مسمومیت مونوکسید کربن یک سری مسیرهای ایمنولوژیکی را فعال میکند که موجب آسیبهای جدی به سیستمهای قلب و اعصاب میشود.
گاز مونوکسید کربن گازی است بی رنگ و بی بو که حتی در غلظت های بسیار پایین نیز برای انسان و سایر جانوران خطرناک میباشد.
این گاز بیشتر در اثرسوختن ناقص سوخت های فسیلی تولید می شود. هنگامی که در فرایند سوختن مواد آلی ، اکسیژن حاضر جهت فرایند سوختن کم باشد، منوکسید کربن حاصل میشود. منبع نشت CO در مناطق شهری وسایل نقلیه موتوری میباشند به طوری که میزان منوکسید کربن با افزایش تعداد وسایل نقلیه در مناطق مختلف شهر زیاد میشود.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی میزان تولید منوکسیدکربن در جهان به طور تقریبی 2600 میلیون تن در سال برآوردمیگردد که 60% این مقدار توسط فعالیتهای انسانی تولید می شود.
گاز کالیبراسیون چیست؟ برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید
مواد موجود در خاک می تواند مقداری از این CO را جذب کنند و مقداری نیز در اثر واکنش های مختلف به CO2 تبدیل می شود. در صورتیکه میزان CO از ppm 750 بیشتر شودباعث مرگ میشود.
در مناطق شهری غلظت گاز مونوکسید کربن به مقدار ترافیکی وابسته است و با شرایط آب و هوایی مختلف نیز دچار تغییر میشود. از منابع غیر شهری تولید کننده این گاز می توان به سوزاندن پسمانده کشاورزی و آتش سوزی جنگلها اشاره کرد.
گاز مونوکسید کربن درطبقه گازهای سمی و آتشزا قرار میگیرد. قرار گرفتن در مجاورت این گاز در دوره طولانی حتی در غلظت های پایین آن اثراتی مانند سرگیجه، عدم هوشیاری و حتی مرگ در پی دارد.
استنشاق این گاز در غلظت های متوسط، سردرد، خواب آلودگی، سرگیجه، تحریک، ترشح بیش از حد بزاق، تهوع و استفراغ به همراه دارد.
این ماده با هوا میل ترکیبی دارد که آتش گیراست. بنابراین از هرگونه نشتی باید جلوگیری شود و مخازن حاوی این گاز باید در محیطی با تهویه مناسب و دمای زیر 52 درجه سانتی گراد به دور از هرگونه شعله و جرقه انبار شوند.
مونوکسید کربن در شرایط عادی گازی پایدارمیباشد ولی در حضور موادی مانند ترکیب فلزات و رطوبت ، ترکیبات سولفوردار، عوامل اکسیدکننده و… ناسازگاری ایجاد میکند. این گاز در دماهای بالاتر از 400 درجه سانتی گراد تجزیه میشود و گاز کربن دی اکسید و کربن حاصل میکند.
گاز مونوکسید کربن گاز کربن مونوکسید بسیار سمی میباشد. خطر انفجار این گاز نیز چون هیچ بویی ندارد بسیار زیاد است. کربن مونوکسید قادر است با هموگلوبین خون ترکیب شود و مانع از حمل اکسیژن شود.
واکنشپذیری کربن مونوکسید با هموگلوبین خود 200 برابر بیشتر از گاز اکسیژن میباشد. این ویژگی باعث می شود که حتی مقادیر کم کربن مونوکسید بتواند مشکلات زیادی به وجود بیاورد. پیوند شیمیایی بین کربن مونوکسید وهموگلوبین بازگشت ناپذیر میباشد. این گاز از طیق تنفس وارد خون میشودو مشکلات زیادی و حتی مرگ را در پی دارد. وقتی گاز کربن مونوکسید با هوا ترکیب میشود،یک خطر جدی برای انفجار محسوب میشود.
نشانه های اولیه ناشی از این گاز تا حدی شبیه به آنفلوآنزا میباشد با این تفاوت که در آن تب وجود ندارد و اثرات آن شامل:
خواب آلودگی و خمیازه کشیدن بیش از حد، گیجی، ضعف و بی حالی، امکان بروز سردرد شدید، گاهی تهوع و استفراغ، پرش های عضلانی و اختلال حرکتی، احساس نبض پر و صدادار در ناحیه شقیقه، افزایش فشار خون، گشاد شدن مردمک چشم و کاهش دید، رنگ تیره پوست، رنگ پریدگی دور لب ها و یا صورتی شدن آن، گاهی سفتی عضلات به ویژه عضلات فک، قطع تنفس، تشنج، اغما و مرگ از جمله اثرهایی است که در مسمومیت با گاز CO ممکن است ایجاد شود.
هنگامی که فردی بر اثر گاز CO دچار مسمومیت می شود به سرعت این گاز با گلبول های قرمز خون ترکیب می شود، زیرا میل ترکیبی گاز CO با هموگلوبین خون ۲۵۰ برابر بیشتر از میل ترکیبی اکسیژن با هموگلوبین خون میباشد، به همین دلیل جایگزین اکسیژن بافت شده و در نهایت منجر به خفگی در کل بافت های بدن میگردد. در ضمن غلظت گاز CO در فضا در ایجاد مسمومیت بسیار مؤثرمیباشد.
– در حین جابجایی سیلندر ها کلاهک محافظ شیر را باید در محل خود قرار دهید.
– در موقع حمل و نقل سیلندرها نباید بی احتیاطی کرد و یا با خشونت رفتار کرد.
– هرگز نباید سیلندر را چه خالی باشد و چه پر از بلندی به زمین انداخت و یا طوری گذاشت که بشدت به هم برخورد و تماس پیدا کنند.
– باید سیلندرها را طوری جابجا کرد که به تجهیزات ایمنی آنها صدمه زده نشود. برای مثال سیلندرهای گاز هیدروکربنهای مایع شده، آمونیاک خشک، ازت و هیدورژن و استیلن مجهز به سوپاپ و سیلندرهای گاز انیدرید کربنیک مجهز به Fusible Plug اطمینان هستند، سیلندرهای کلر مجهز به Rupture Discهستند. در ضمن تجهیزات ایمنی نامبرده در سیلندرهای مذکور هیچوقت نباید دستکاری شوند.
حمل و نقل دستی سیلندر مونوکسید کربن:
– برای انتقال سیلندرها هیچوقت نباید آنها را بغلطانید بلکه باید از وسائل دستی چرخدار مناسب استفاده کرد.
– سیلندرهای گاز یا متعلقات مربوط به آن را نباید با دستها ، دستکشها و یا پارچه آلوده به روغن حمل کنید.
تهویه
– هوای انبار باید تهویه شود تا امکان جمع شدن گاز در محیط های سربسته بخصوص در انبارها وجود نداشته باشد.
– تهویه باید طوری باشد که همه قسمتهای سیلندر، بصورت مناسب تهویه شوند.
– می بایست تعداد کافی دستگاه تنفسی هوای فشرده برای مواقع ضروری در محل وجود داشته باشد.
– محل انبار باید طوری سازماندهی شود که در زمان آتش سوزی براحتی سیلندرها، حمل شوند.
شرکت سپهرگازکاویان تامین کننده و تولیدکننده انواع سیلندرهای گاز خلوص بالا است. یکی از این سیلندرهای گاز خلوص بالا گاز مونوکسید کربن است. ما توانسته ایم با کیفیت و قیمت مناسب سیلندرهای گاز خلوص بالا مونوکسید کربن را تهیه کرده و به مشتریان ارائه کنیم. برای خرید سیلندرهای گاز مونو کسید کربن خلوص بالا می توانید با کارشناسان فروش شرکت سپهرگازکاویان تماس حاصل فرمایید.
کپسول سیلندر 50 لیتری مونواکسید کربن جهت استفاده در صنایع گازی میباشد که بر اثر ناقص سوختن کربن حاصل میشود. این گاز بسیار سمی است اما رنگ و بوی خاصی ندارد. به همین دلیل کربن مونوکسید قاتل نامریی شناخته شده است. میل ترکیبی کربن مونوکسید باهموگلوبین خون حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن میباشد. در خون انسان حدود ۵ درصد کربن مونوکسید وجود دارد اما اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد سبب مرگ میشود.
کالیبراسیون اندازهگیری و تعیین صحت وسیله اندازهگیری در مطابقت با مرجع تأیید شده میباشد. هدف کالیبراسیون ایجاد نظامی مؤثر به منظور کنترل صحت و دقت پارامترهای مترولوژیکی دستگاههای آزمون و وسایل اندازهگیری و کلیه تجهیزاتی است که عملکرد آنها بر کیفیت فرایند تأثیرگذار میباشد.کالیبراسیون برای ایمنی ساختن محل کار مهم می باشد.شرکت سپهرگاز کاویان کالیبراسیون انجام میگیرد منتظر تماس شما مشتریان عزیز هستیم.
در هر زمان نیاز به شارژ مجدد کپسول داشتید ما در خدمت شما عزیزان می باشیم.درشرکت سپهرگازکاویان گازهای موردنیازشما چندین بارآنالیز میشود و کپسول شمارا شارژمیکنیم وبه همراه سرتیفیکیت معتبردراختیارتان قرارمی دهیم.
رگلاتور دستگاهی است که در صورت تغییر جریان ناگهانی گاز، میتواند فشار آن را در حد معینی کنترل کند و آن را به حد تعدیل برساند.برای گاز مونوکسید کربن از رگلاتوربرنجی وتک مرحله ای استفاده می شود.
گازها در خلوص های متفاوت می باشند.کربن مونوکسید در گریدهای مورد نیاز شما موجود می باشد.در اکثرصنایع از مخلوط گازی مونوکسید استفاده می شود.صنایع سیمان سازی وپتروشیمی مورد استفاده قرارمی گیرد.برای استعلام قیمت گاز مونوکسید کربن با کارشناسان ما تماس بگیرید.
02146837950
02146835980
کپسول ها در ابعا مختلف می باشند.بزرگترین حجم سیلندر در شرکت سپهرگاز کاویان 50لیتری می باشد.شیرها براساس نوع آتش زا بود به سیلندرها وصل میشود.گازکربن مونوکسید سمی و آتش زا بوده DIN1وصل میشود.
سنسور گاز مونوکسید کربن که با نام های هشداردهنده یا آشکارساز مونوکسید کربن نیز شناخته میشود، یک وسیله ایمنی است که می تواند صاحبان خانه را از نشت گاز CO آگاه کند و به آنها کمک کند تا از یک موقعیت بالقوه تهدید کننده زندگی مانند مسمومیت با مونوکسید کربن فرار کنند.
دتکتور یا هشداردهنده گاز کربن مونوکسید وسیلهای است که در صورت نشت و یا انتشار گاز مونوکسید کربن در فضا و محیط زندگی شما به سرعت این گاز را شناسایی کرده و قبل از اینکه حجم گاز منتشرشده در فضا به حدی برسد که برای شما خطری ایجاد کند، حضور این گاز را به وسیلهی آژیری که روی آن تعبیهشده است به شما اطلاع میدهد.
کربن منوکسید (Carbon monoxide)، (با فرمول شیمیایی CO)، گازی است که بر اثر سوختن ناقص کربن به وجود میآید. این گاز بسیار سمی بوده و واکنش پذیری زیادی دارد، به همین خاطر ناپایدار است اما رنگ و بوی خاصی ندارد. میل به واکنش کربن منوکسید با هموگلوبین خون حدود ۲۰۰ برابر بیشتر از میل واکنش با گاز اکسیژن است.
در خون انسان حدود ۵ درصد کربن منوکسید وجود دارد امّا اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد باعث مرگ خواهد شد.
سپهرگازکاویان تولید کننده و عرضه کننده انواع گازهای خالص و ترکیبی مانند گاز مونوکسید کربن در تمامی شهرها می باشد. گازهای خالص و ترکیبی تولیده شده توسط سپهرگاز کاویان دارای بالاتربن کیفیت به همراه سرتیفیکیت هستند و شما مشتریان گرامی میتوانید تمامی گازها را با مناسب ترین قیمت خریداری کنید.
گاز مونوکسید کربن در گریدهای 99.9، 99.95، 99.99 ، 99/5 قابل عرضه میباشد.
گاز کربن دی اکسید در حجم های 5،10،20،40،50 لیتر موجود میباشد.
درابعاد مختلف سیلندر گاز مونوکسید کربن موجود است. سیلندر پرشده از گاز مونوکسید کربن با گواهینامه معتبر در اختیار شما مصرف کننده قرار میگیرد.
مونوکسید کربن از سوختن ناقص مواد دارای کربن حاصل می شود. زمانی که اکسیژن کافی در محیط وجود نداشته باشد، سوختن کامل انجام نشده و به جای کربن دی اکسید، مونوکسید کربن خواهیم داشت.
مهمترین منابع تولید این گاز طبیعی هستند و سالانه در جو زمین میلیاردها کیلوگرم از این گاز تولید می شود. آتش فشان ها، آتش سوزی در جنگل ها و مواردی دیگر از این دست نیز مهمترین منابع تولید مونوکسید کربن هستند.
منو اکسید کربن به طور گسترده ای در صنایع شیمیایی برای تولید انواع مختلف مواد شیمیایی مانند استرها، کتون ها، آلدئیدها و گلیکول ها و همچنین فسژن، یک ماده شیمیایی مهم می باشد. معمولاً حجم منو اکسید کربن مورد نیاز در سایت های تولید مواد شیمیایی بسیار بزرگ است به همین جهت گاز مورد نیاز در محل تولید می شود.
متانول از هیدروژناسیون کربن منو اکساید تولید می شود.
اسید استیک در یک واکنش کاتالیزوری از منو اکسید کربن و متانول تولید می شود.
منو اکسید کربن برای تولید و بازسازی کاتالیزورها مانند کربنیل نیکل نیز کار می کند.
استفاده از گاز مونوکسید کربن جهت خاص سازی نیکل
استفاده از آن در لیزرهای مادون قرمز پرقدرت
استفاده از گاز کربن مونوکسید در بسته بندی ها به مقدار مجاز و کنترل شده برای تازه نگه داشتن مواد غذائی
مونوکسید کربن از سوختن ناقص مواد دارای کربن حاصل می شود. زمانی که اکسیژن کافی در محیط وجود نداشته باشد سوختن کامل انجام نشده و به جای کربن دی اکسید، کربن مونو اکسید خواهیم داشت.
کربن مونوکسید خود با شعله ی آبی رنگ می سوزد و به کربن دی اکسید تبدیل می شود. البته مهمترین منابع تولید مونوکسید کربن طبیعی هستند و سالانه در جو زمین میلیارد ها کیلوگرم از این گاز تولید می شود. آتش فشان ها، آتش سوزی در جنگل ها و مواردی دیگر از این دست نیز مهمترین منابع تولید کربن مونوکسید هستند.
شرکت سپهرگازکاویان دارنده گواهینامه ISO17025در زمینه گازهای خالص و ترکیبی فعالیت دارد.گاز مونوکسیدکربن یا کربن مونوکسید گازی سمی می باشد که برای انسان و حیوانات در غلظت بالا مضر است.
جنس شیرهای سر سیلندرها بر اساس نوع گاز موجود به دو دسته تقسیم بندی می شود.
1- شیرهای برنجی : در گازهای غیرخورنده فارغ از آتش زا و یا بی اثر بودن گاز از شیرهای برنجی استفاده می شود.
2- شیرهای استینلس استیل : در گازهای خورنده ای مثل گاز هیدروژن سولفید می بایست از شیرهای استینلس استیل استفاده شود که از لحاظ قیمتی به مراتب گران تر از شیرهای برنجی می باشند.در خصوص شیرهای سر سیلندری سه استاندارد جهانی شناخته شده و مطرح وجود دارد که دو مورد و فقط شماره های محدودی از آن ها بیشترین کاربرد را در ایران دارد.
سیلندر گاز کربن مونوکسید بدلیل سمی و آتش زا بودن دارای شیر چپ گرد می باشد . شیر سیلندرهای گاز کربن مونوکسید معمولا DIN1 و یا BS4 است.
کالیبراسیون اندازهگیری و تعیین صحت وسیله اندازهگیری در مطابقت با مرجع تأیید شده میباشد. هدف کالیبراسیون ایجاد نظامی مؤثر به منظور کنترل صحت و دقت پارامترهای مترولوژیکی دستگاههای آزمون و وسایل اندازهگیری و کلیه تجهیزاتی است که عملکرد آنها بر کیفیت فرایند تأثیرگذار میباشد.
درشرکت سپهرگاز کاویان کالیبراسیون انجام میگیرد منتظر تماس شما مشتریان عزیز هستیم. کالیبراسیون برای ایمنی ساختن محل کار مهم می باشد.
02146837950
02146835980