انواع رگولاتور فشار گاز | بخش های اصلی رگولاتور گاز | نحوه عملکرد مانومتر گاز
رگولاتور فشار گاز در انواع مختلفی وجود دارد که در این محتوا به معرفی آن ها می پردازیم.
انواع رگلاتور فشار گاز چیست؟
این دستگاه مانند یک شیر کنترل فشار عمل میکند و فشاری که از درون یک سیلندر یا مخزن گاز خارج میشود را تنظیم میکند. عملکرد آن بدین گونه است که فشار ورودی از مخزن یا سیلندر را کاهش داده و فشاری که خارج میشود را مدیریت میکند.
فشار گاز درون لوله های انتقال جریان گاز بسیار بالا است و نمیتوان مستقیما از این لوله ها برای مصارف مختلف استفاده نمود، بنابراین باید دستگاه و ابزاری باشد تا بتوان از آن بعنوان فشار شکن استفاده نمود. به بیان دیگر این دستگاه جریان گازی که وارد میشود را کم میکند و براساس مقداری که مشخص شده است اجازه خروج گاز را میدهد. در ادامه این مقاله در مورد عملکرد این دستگاه مکانیکی بیشتر بحث مینمائیم، با ما همراه باشید.
رگولاتور گاز
هنگامی که تصمیم دارید از یک مخزن گاز مانند سیلندر گاز و یا لوله های انتقال گاز شهری استفاده کنید به یک فشار شکن نیاز دارید. همانطور که در بالا گفته شد فشار گاز درون این مخازن بالا است و امکان استفاده مستقیم از آن وجود ندارد. این مسئله در رابطه با گاز شهری نیز صدق میکند و استفاده از یک دستگاه فشارشکن میتواند شرایط ایمن تری را به وجود بیاورد.
در واقع نحوه عملکرد دستگاه فشار شکن بر اساس کاهش فشار میباشد.
بخش های اصلی رگولاتور:
1-بارگذاری
2-اندازه گیری
3-عمل کننده
طراحی این دستگاه براساس اندازه گیری و مقایسه فشار گاز صورت میگیرد. بدین صورت که هم فشار ورودی و هم فشار خروجی در ساختار آن نمایان میشود. رگلاتور دارای شیر است و زمانیکه اقدام به باز کردن آن میکنیم فشار ورودی کاهش می یابد تا به مقدار تعیین شده خروجی برسد در اینصورت اجازه خروج گاز صادر میگردد. اجزاء تنظیم کننده فشار وظیفه کاهش فشار را دارند.
به طور کلی دستگاه فشار شکن ها به صورت تک مرحله ای و دو مرحله ای طراحی شده اند.
قبل از ورود به بحث نحوه عملکرد این دستگاه بهتر است با اجزاء اصلی آن آشنا شوید.
بدنه همواره جنس بدنه رگلاتور مهم است، زیرا برخی گازها خورنده هستند. در صورت استفاده از گازهای خورنده مانند سولفید هیدروژن و بعضی از گازهای آزمایشگاهی باید جنس بدنه به گونه ای انتخاب شود که وارد واکنش های شیمیایی نشود. در انتخاب جنس بدنه دقت کنید که حتما ضد انفجار باشد. دستگاه های فشار شکن معمولی بدنه ای از جنس برنج دارند. ولی برای اهداف آزمایشگاهی ممکن است دارای روکش ضد خوردگی، استیل و سایر آلیاژ های گران قیمت باشند.
دسته کنترل جزئی که شخص استفاده کننده مستقیما با آن سروکار دارد دسته کنترل نامیده میشود. در واقع کاربر تنظیم میکند که چه فشاری استفاده شود. در برخی موارد فشارسنج نیز وجود دارد که به تصمیم گیری شخص کمک میکند. ولی در فشارشکن های معمولی این جزء وجود ندارد و به صورت چشمی انجام میگیرد.
فنر بخشی به نام فنر بین دسته کنترل و دیافراگم قرار دارد. فنر دارای یک ضریب فشردگی است که وظیفه مقایسه فشار ورودی و خروجی را دارد. لازم به ذکر است که فنر فشار ورودی و خروجی دیافراگم فشار شکن را مدیریت میکند.
دیافراگم بخش قابل انعطاف است که ممکن است از پلاستیک و یا فلز ساخته شده باشد. وظیفه این بخش انسداد فشار گاز ورودی و تنظیم فشار خروجی از رگلاتور است.
ولو با چرخاندن دسته کنترل در حقیقت دیافراگم و ولو فشار شکن را تنظیم میکنیم. و به این ترتیب فشار گاز ورودی و خروجی تنظیم میشود.
ورودی گاز ورودی گاز به صورت مستقیم به مخزن یا سیلندر گاز متصل میگردد.
محل خروجی گاز خروجی گاز معمولا در مقابل ورودی قرار دارد. گاز به درون رگولاتور وارد میشود و از فشار آن کاهش می یابد و سپس از محل خروجی گاز خارج میگردد.
عملکرد کلی فشار شکن بعد از آشنایی با اجزاء و بخش های یک فشار سنج به سراغ عملکرد آن میرویم:
ابتدا مسیر جریان گاز را بررسی کنید معمولا گازی که درون مخزن و یا لوله قرار دارد دارای فشار بالایی است. محل اتصال رگلاتور به مخزن را بررسی کنید. اگر این دستگاه دارای فشارسنج باشد میتوانید مقدار فشار را مشاهده کنید. گاز وارد شده به دستگاه پشت دیافراگم ذخیره میشود ولی چون شیر بسته است امکان خروج وجود ندارد.
کاربر با چرخاندن دسته کنترل قادر به تغییر فشار خواهد بود. سپس با تجمع گاز دیافراگم بالا رفته و شیر باز میگردد. گاز وارد محفظه ای دیگر شده و در آنجا ذخیره میگردد و در آخر از محل خروجی outlet خارج میشود.
حال اگر حجم گاز کم شود و تراکم گاز درون رگلاتور کاهش یابد، همچنان فشار خروجی باید در حد تعیین شده باقی بماند. کمبود فشار گاز با پایین رفتن دیافراگم و باز شدن دریچه و مسیر خروجی جبران شده و فشار خروجی ثابت باقی می ماند.
انواع مانومتر گازی
برای انتخاب این دستگاه مکانیکی باید موارد زیر را حتما در نظر بگیرید:
1-نوع استفاده
2-جنس بدنه
3-نوع گاز مصرفی
جمع بندی
برای دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در سپهر گاز کاویان تماس حاصل نمایید.