موارد ایمنی کپسول گاز | چه مواردی را باید جهت نگهداری از کپسول گاز رعایت کنیم | اصول نگهداری از کسپول گاز و ایمنی های آن
موارد ایمنی کپسول گاز و آگاهی از آن از مهمترین اقدامات جهت نگهداری کپسول گاز است که در این محتوا از سپهر گاز کاویان همه چیز در این خصوص را میگوییم.
قبل از ورود به بحث خطرات و ایمنی سیلندر گاز بهتر است با مفاهیم اولیه هر کدام و نحوه انبارش و حمل و نقل آنها را بدانیم:
سیلندر گاز و ایمنی آن چیست?
محفظه ای برای ذخیره سازی و نگهداری گازها است که بسته به جنس و حجم آن می تواند گازهایی را در خود جا دهد. برخی از گازهای آتش زا هستند و برخی دیگر خورنده. جنس سیلندر این گونه گازها( خورنده) معمولا آلومینیومی و دارای شیر استیل می باشد.
نگهداری هر کپسول گاز قوانین خاص خود را دارد و در انبارش آنها باید به نکات ایمنی توجه نمود تا از بروز مشکلات و آتش سوزی جلوگیری شود برای مثال گازهای آتش گیر مانند هیدروژن به هیچ عنوان نباید در مجاورت اکسیژن قرار گیرند.
هشدار:
اگر در انبار یا محل ذخیره کپسول های گاز متوجه نشتی شدید سریعا محل را ترک کرده و با آتش نشانی تماس بگیرید. دقت داشته باشید که هنگام جابجایی و کار با آنها حتما از لوازم ایمنی مانند دستکش و لباس مخصوص کار استفاده نمائید.
در این مطلب قصد داریم برخی از نکات ایمنی کار با کپسول گاز و حوادثی که ممکن است در هنگام استفاده از آنها رخ دهد صحبت نمائیم:
کپسول گاز دارای نشتی!
نشتی گازهایی که آتش زا هستند بسیار خطرناک می باشد و باید سریعا رفع گردد، در صورت ادامه نشتی و خروج گاز می تواند منجر به آتش سوزی و در نتیجه انفجار گردد.
توجه کنید هیچگاه شعله را با هوایی که درون آن گاز مشتعل شونده دیگری وجود دارد خاموش نکنید. این کار تنها باعث افزایش شعله و آتش سوزی بیشتر می شود.
وجود اکسیژن نیز می تواند باعث افزایش شعله گردد.
برای اطمینان از نوع گاز خاموش کننده می توانید آزمایش هایی را از قبل انجام داده و برای مواقع ضروری از گاز درون آن استفاده کنید.
قبل از اینکه اقدام به خاموش کردن شعله کنید حتما به گردش هوای آزاد در محل توجه کنید، برای این کار به هیچ عنوان از فن برقی استفاده نکنید مگر اینکه فن ضد آتش باشد.
نشتی کپسول گاز هیدروژن
اگر متوجه نشتی در سیلندر هیدروژن شدید و قادر به سفت کردن شیر و ممانعت از خروج هیدروژن نبوید به هیچ عنوان شیر سیلندر را دستکاری نکنید و یا با ابزار آن را سفت نکنید، در اینصورت اقدامات گفته شده را انجام دهید:
1-با آتش نشانی تماس بگیرید.
2-سیلندر های آتش زای دیگر مانند سیلندر اکسیژن و سایر گازهای آتش زا را از محل دور کنید.
3-کپسول را به آرامی و با دقت به خارج از ساختمان و محیط آزاد منتقل کنید.
اگر درون انبار متوجه نشت سیلندر گاز هیدروژن شدید به هیچ عنوان تا از خروج کامل این گاز مطمئن نشده اید اقدام به استفاده مجدد از انبار و یا کارگاه نکنید.
آتش گرفتن سیلندر گاز هیدروژن
1-با آتش نشانی تماس بگیرید.
2-اگر امکان بستن شیر کپسول گاز وجود دارد آن را ببندید تا از خروج بیشتر گاز جلوگیری شود( مطمئن شوید خطری شما را تهدید نمی کند).
3-سیلندر های دیگر را از محل دور کنید.
نشتی سیلندر گاز آمونیاک
نشتی سیلندر گاز آمونیاک همانگونه که می دانید آمونیاک یک گاز سمی است. حال اگر سیلندر حاوی گاز آمونیاک دچار نشتی شد باید چکار کرد؟
همانگونه که می دانید اکثر گازهای سمی مانند آمونیاک دارای بویی زننده هستند، مشخصه گاز آمونیاک نیز بوی آن است که در صورت پراکنده شدن در هوا می توان وجود آن را شناسایی نمود. این گاز در صورت برخورد با بافت های بدن، بافت را دچار سوختگی می کند و ممکن است مخاط گلو و بینی و شش ها را تحریک کند. آمونیاک اگر به مقدار 15 تا 28 درصد حجم هوا را تشکیل دهد می تواند موجب خفگی و آتش سوزی شود. بنابراین هنگام حمل سیلندرهای حاوی آمونیاک احتیاط لازم را انجام دهید.
از محیطی که گاز آمونیاک در آن پراکنده است بپرهیزید مگر در صورتی که:
مطمئن شده باشید که در هوا آمونیاک وجود ندارد.
همراهتان سیستم تنفسی داشته باشید تا در مواقع نیاز از آن استفاده کنید.
اگر با گازهای سمی سروکار دارید حتما موارد احتیاطی زیر را مورد توجه قرار دهید: