در لامپ ها از چه نوع گازهایی استفاده میشود | گازهای مورد استفاده در لامپ ها
در لامپ ها از چه نوع گازهایی استفاده میشود؟ گازهای مورد استفاده در لامپ ها کدام موارد هستند؟ در این محتوا از سپهر گاز کاویان به این سوال پایخ داده میشود.
گازهایی که در لامپ ها مورد استفاده قرار میگیرند گاز های بی اثر میباشند. شایان ذکر است که این گازها می توانند ترکیبات یا عناصر باشند که به آنها گازهای بی اثر گفته می شود علت این نام گذاری این است که این گاز ها در مقابل واکنش های شیمیایی مقاومت فوق العاده ای دارند. به دلیل پایداری آنها اجازه نمی دهند رشته در لامپ روشن شود. لازم به ذکر میباشد که کاربرد این گازها در هر نوع لامپ متفاوت میباشد.
گازهای مورد استفاده در لامپ ها
انواع مختلف گازها وجود دارد که در لامپ های مختلف یافت می شود. معمولاً فقط یک نوع گاز در لامپ وجود دارد. اولین نوع گازی مورد استفاده در لامپ های رشته ای معمولی گاز ارگون میباشد. گفتنی است که گاهی اوقات این گاز با نیتروژن مخلوط می شود. بعضی از لامپ ها هم حاوی گاز هالوژن یا زنون میباشند و همچنین در برخی دیگر از لامپ ها گاز کریپتون نیز یافت می شود.
هر گاز در طول استفاده از مزایای کمی متفاوت برخوردار میباشد علاوه بر این که به کاهش سرعت تبخیر تنگستن از رشته کمک می کند. گفتنی است که لامپ های پر از کریپتون و زنون به اندازه لامپ های پر از آرگون نمی سوزند.
همچنین این نوع گازها دارای اتمهای بزرگتری نسبت به گاز آرگون میباشند که همین ام باعث میشود آنها در بازگشت اتمهای تنگستن به رشته نور موثرتر باشند. این به نوبه خود منجر به طول عمر لامپ خواهد شد.
ماندگاری لامپهای هالوژن نسبت به انواع دیگر لامپهای پر از گاز بیشتر است و طول عمر آنها تا سه سال یا حدود 2500 ساعت استفاده میباشد.
لامپ های رشته ای گفتنی است که لامپ رشته ای معمولا برای تولید گرما مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از کاربردهای آن شامل جوجه کشی تخم مرغ، روشنایی مخزن خزندگان ، لامپ های گدازه ، اجاق های پخت آسان و فرایندهای خشک کردن صنعتی است. این لامپ ها قابلیت این را دارند که تا 1000 ساعت نور تأمین کننداما لازم به ذکر میباشد که در مقایسه با لامپ های دیگر دارای عمر کوتاه تری میباشند.
سیاه شدن سطح داخلی لامپ به دلیل این است که تحت تأثیر بخار آب قرار می گیرند به این صورت که بخار آب با رشته تنگستن واکنش می دهد و در نتیجه یک اکسید سیاه ایجاد می کند که روی شیشه می نشیند و باعث کاهش نور ساطع شده می شود.
درلامپ های با 40W و بالاتر از مخلوط گازی آرگون و نیتروژن استفاده می شود. لایه داخلی سرب لامپ که واکنش نشان می دهد و هر اثری از گازهای اکسید کننده یا خورنده را جذب می کند.
لامپ های هالوژن این لامپ ها یکی از انواع لامپ های رشته ای میباشند و همانطور که از نامش پیداست، این لامپ ها حاوی مقدار کمی هالوژن یا متیل بروماید یا متیلن برم و آرگون میباشند. شایان ذکر است که ترکیب هالوژن و رشته تنگستن یک واکنش شیمیایی ایجاد می کند که به آن چرخه هالوژن میگویند. واکنش مجدداً تنگستن تبخیر شده به رشته را رسوب می دهد، در نتیجه منجر به افزایش عمر مفید و وضوح آن میشود.
این لامپ ها در دمای بالاتر می سوزند و ناکارآمد هستند در حالی که نور مرئی بیشتری تولید می کنند. اندازه کوچک لامپ ها آنها را قادر می سازد تا در تجهیزات نوری جمع و جور مانند پروژکتورها و زیر نور کابینت استفاده شوند.
اما نکته مهم که باید به ان توجه کنید این است که هنگام تعویض این نوع لامپ ها از دست خالی خود استفاده نکنید، این باعث می شود که لامپ به دلیل ایجاد شرایطی که لامپ در هنگام روشن شدن خیلی سریع گرم می شود ، منفجر شود.
لامپهای کم مصرف فلورسنت در رابطه با لامپ ها ی فلورسنت باید بدانید که در این لامپ ها از آرگون استفاده می شود و در موارد استثنایی از نئون برای ایجاد تابلو استفاده می کنند. آنها یک چهارم انرژی مصرف شده توسط لامپ های رشته ای را مصرف می کنند و دوام آنها 10 برابر بیشتر از لامپهای رشته ای میباشد. برخلاف نسخه قدیمی لامپ های فلورسنت ، آنها ساکت و دارای نور کمتری هستند.
این لامپ ها 3 یا 4 برابر لامپ های رشته ای قیمت دارند اما در طولانی مدت بسیار مقرون به صرفه تر میباشند.
این لامپ ها پس از خاموش شدن هر چند ثانیه چشمک می زنند. جریان های کوچکی از طریق سوئیچ عبور می کنند تا این پدیده ایجاد شود. به دلیل وجود عطارد در این لامپ ها ، هنگام فرسودگی شغلی نیاز به دفع و بازیافت ایمن دارند.
لامپ های LED LEDبه معنای “دیودهای ساطع کننده نور” است که دارای رشته هایی میباشند که از گاز هلیوم استفاده می کنند و گرما را بسیار خوب هدایت می کند و به آنها اجازه می دهد تا خنک بمانند. همچنین روشنایی بیشتری در هر وات تولید می کند و لامپ را بسیار مقرون به صرفه می کند. عمر مفید آنها تا 30،000 ساعت است در حالی که لامپهای فلورسنت تا 7،000 ساعت کار می کنند.
شایان ذکر است که لامپ های LED در انواع مختلف رنگ موجود هستند اما گرانتر از انواع دیگر لامپ ها هستند. با این حال لازم به ذکر میباشد که این لامپ ها ممکن است باورد کم کار نکنند و هنگام اتصال به منبع تغذیه DC (جریان مستقیم) لرزان می شوند. این سوسو زدن ممکن است هنگام قرار گرفتن در معرض طولانی مدت باعث سردرد یا خستگی چشم شود.
نکته دیگر در رابطه با این لامپ ها این است که زمانی که در دمای بالا از این لامپ ها استفاده شود طول عمر لامپ آنها نیز کاهش می یابد .تحقیقات نشان می دهد که چراغ های LED در مقایسه با لامپ های هالوژن 48٪ حشرات بیشتری را به خود جذب می کنند.
لامپ های زنون قدمت این لامپ ها به اوایل قرن 20 باز میگردد و قبل از اینکه لامپ های رشته ای وارد صنعت برق شود به کار گرفته می شدند. این لامپ ها در تجهیزاتی که به نور با شدت بالا احتیاج دارد مانند پروژکتورهای فیلم و نورافکن کاربرد دارد. از گاز فشار قوی زنون برای تولید نور سفید با شدت زیاد استفاده می شود که شباهت زیادی به نور طبیعی خورشید دارد.
مدت زمانی که میتوان ازاین لامپ ها استفاده کرد حداکثر 500 ساعت میباشد و آنها در یک فضای جریان ولتاژ پایین کار می کنند. بنابراین ، به دلیل سطح بالای برق مورد استفاده، لامپ های بزرگ با آب خنک می شدند. امروزه اکثر فیلم ها از لامپ های قوس زنون برای راه اندازی پروژکتورهای خود استفاده می کنند.
لامپهای زنون به دلیل تولید رنگهای مختلف نور و واکنش پذیری کم مشهور هستند. گازهای مختلف رنگ های مختلفی تولید می کنند، به عنوان مثال، هیدروژن یک رنگ قرمز، هلیوم یک رنگ زرد ، نئون یک رنگ نارنجی و گاز عطارد آبی می سوزاند.