گاز آرگون در اصل به عنوان یک گاز بی اثر در دماهای بالا کاربرد دارد، زیرا در دماهای بالا برخی از موادی که در حالت عادی واکنش پذیری ندارند، واکنش پذیر می شوند وآرگون می تواند مانع وارد شدن آن ها به هر واکنش شیمیایی شود. باید گفته شود که گاز آرگون ارزانترین گاز نجیب میباشد .
آرگون:
آرگون (به انگلیسی: Argon) با علامت اختصاری Ar در جدول عناصر دارای عدد اتمی ۱۸ است. این عنصر در گروه ۱۸ (گازهای نجیب) قرار دارد. از این رو، هیچ ترکیبی از آن به صورت طبیعی وجود ندارد. گاز آرگون در هواکره(اتمسفر) زمین تا حدود کم تر ۱٪ موجود است. بیشتر این حجم آرگون، آرگون-۴۰ است که از واپاشی پتاسیم-۴۰ در جو بر اثر پرتوهای کیهانی تولید شدهاست. در جهان، آرگون-۳۶ بسیار فراوانتر از آرگون-۴۰ است. زیرا از محصولات سنتز هستهای ستارهای در ابرنواخترها میباشد. آرگون از واژهای یونانی به معنی تنبل یا غیرفعال گرفته شدهاست.
دلیل این نامگذاری، بیاثر بودن آرگون و عدم فعالیت شیمیایی آن است. برای استفاده صنعتی، آرگون را به روش تقطیر جزء به جزء، از هوای مایع جداسازی میکنند. آرگون برای به وجود آوردن نورهای زنده استفاده میشود. همچنین دارای مصارفی در صنایع جوشکاری، طیفبینی و تولید تیتانیوم نیز میباشد. آرگون ۰٫۹۳۴٪ حجمی و ۱٫۲۸۸٪ جرمی اتمسفر زمین را تشکیل میدهد. به همین دلیل در صنعت، هوا ماده اولیه برای تهیه آرگون خالص است. این گاز معمولاً به روش تقطیر جزء به جزء، جداسازی میشود. از این روش برای جداسازی سایر گازهای موجود در هوا مانند نیتروژن، اکسیژن، نئون، کریپتون و زنون نیز استفاده میکنند غلظت آرگون موجود در پوسته زمین و آب دریا به ترتیب ۱٫۲ و ۰٫۴۵ جزء در میلیون است. گاز آرگون|آرگون|گاز آرگون خالص آرگون: ظرفیت آخرین لایه الکترونی آرگون کامل است. از این رو، آرگون بسیار پایدار است و در برابر تشکیل پیوند شیمیایی مقاومت میکند. شیمیدانان تا میانه سده بیستم میلادی چنین میپنداشتند که گازهای نجیب مانند آرگون، هیچ ترکیب شیمیایی تشکیل نمیدهند؛ ولی پس از آن، ترکیبهای شیمیایی گازهای نجیب سنگینتر ساختهشد. در سال ۲۰۰۰ میلادی، نخستین ترکیب شیمیایی آرگون توسط پژوهشگرانی در دانشگاه هلسینکی تولید شد. با تاباندن نور فرابنفش به آرگون منجمد شده محتوی مقدار کمی هیدروژن فلوئورید در مجاورت سدیم یدید، آرگون فلوروهیدرید تشکیل شد. این ماده تا دمای ۴۰ کلوین پایدار است. یون کمثبات ArCF نیز در ۲۰۱۰ مشاهده شد. آرگون سه ایزوتوپ پایدار دارد که از میان آنها، آرگون-۴۰ (با فراوانی نسبی ۹۹٫۶٪) فراوانترین ایزوتوپ است. ایزوتوپ دیرینه پتاسیم-۴۰ با نیمهعمر ۱٫۲۵ میلیارد سال به روش گیراندازی الکترون یا نشر پوزیترون به ایزوتوپ پایدار آرگون-۴۰ (با احتمال ۱۱٫۲٪) و به روش واپاشی بتا به ایزوتوپ پایدار کلسیم-۴۰ (با احتمال ۸۸٫۸٪) واپاشی میکند. پژوهشگران، این ویژگیها و نسبتها را برای تعیین سن سنگها به روش تاریخگذاری پتاسیم و آرگون به کار میگیرند.
گاز آرگون در اصل به عنوان یک گاز بی اثر در دماهای بالا کاربرد دارد، زیرا در دمای بالا برخی از موادی که در حالت عادی واکنش پذیر نیستند، واکنشپذیر میشوند وآرگون می تواند مانع وارد شدن آن ها به هر واکنش شیمیایی شود. باید گفته شود که گاز آرگون تقریبا ارزانترین گاز نجیب است که جایگزین بسیار مناسبی برای گاز های بی اثر دیگر به حساب میآید.