گاز سولفید هیدروژن
گاز H2S یا هیدروژن سولفاید گازی است که در فرآوری نفت خام و گاز طبیعی و همچنین در تصفیه پساب ها کاربرد دارد. گاز هیدروژن سولفاید از تخریب میکروبی مواد آلی در عدم حضور اکسیژن تشکیل میشود. هیدروژن سولفید گازی بدون رنگ، آتشگیر، سمی و خورنده میباشد و بویی مانند تخم مرغ گندیده دارد. از لحاظ گاز سولفید هیدروژن مشابه کربن مونوکسید است و اجازه ی تنفس به سلول ها نمی دهد.

گاز سولفید هیدروژن:
پژوهشگران در آمریکا و کانادا نشان دادند که سولفید هیدروژن توسط آنزیم خاصی موسوم به CSE تولید میشود و متوقف کردن فعالیت این آنزیم میتواند باعث بالا رفتن فشار خون شود. بهعلاوه با این اقدام به رگهای خونی در موشهای آزمایشگاهی نیز آسیب وارد میشود.
محققان با استفاده از دانش ژنتیک و دستکاری ژنها، موشهایی را متولد کردند که میزان اندکی آنزیم CSE تولید میکردند و در نتیجه سطح سولفید هیدروژن در سرم آنها کاهش مییافت. پس از حدود هفت هفته بعد از تولد معلوم شد این موشها که گرفتار جهش ژنتیکی شدهاند علایم فشار خون بالا را از خود بروز میدهند. همچنین کمبود سولفید هیدروژن باعث شد که این موشها نسبت به روشهای آرامکنندهٔ رگهای خونی واکنش ناقص و معیوب نشان دهند.
نتایج این تحقیق تأیید میکند که سولفید هیدروژن با اکسید نیتریک ترکیب شده و گازی را تشکیل میدهد که میتواند فشار خون را تنظیم کند. این کشف راه را برای پیدا کردن روشهای جدید درمان فشار خون بالا هموار خواهد کرد.
سولفید هیدروژن:
گاز سولفید هیدروژن بهطور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمههای آب گرم وجود دارد.
چرا گاز سولفید هیدروژن خطرناک است؟
گاز سولفید هیدروژن یا فرمول ملکولی H2S برای بدن انسان به شدت سمی محسوب میشود. عملکرد این گاز در بدن انسان بدین شکل است که بعنوان به سیگنال و واکنش دهنده در برخی از فعالیت متابولیسمی انسان دخالت میکند.
گازسولفید هیدروژن چیست؟
گاز H2S یا هیدروژن سولفاید گازی است که در فرآوری نفت خام و گاز طبیعی و همچنین در تصفیه پساب ها کاربرد دارد. گاز هیدروژن سولفاید از تخریب میکروبی مواد آلی در عدم حضور اکسیژن تشکیل میشود. هیدروژن سولفید گازی بدون رنگ، آتشگیر، سمی و خورنده میباشد و بویی مانند تخم مرغ گندیده دارد. از لحاظ گاز سولفید هیدروژن مشابه کربن مونوکسید است و اجازه ی تنفس به سلول ها نمی دهد.
منشاء گاز H2S
سولفید هیدروژن از کجا به وجود میآید؟
H2S گازی بسیار سمی میباشد که از تجزیه مواد آلی حاصل میشود. این مواد آلی منشاء حیوانی یا گیاهی میتوانند داشته باشند. در حقیقت فرآیندی که سبب سنتز نفت میشود در بعضی مواقع بهصورت همزمان و ناخواسته باعث ایجاد هیدروژن سولفید نیز میگردد. H2S صرفاً یک مشکل در صنعت نفت و گاز نمیباشد. هیدروژن سولفاید میتواند درسایر صنایع نیز دیده شود.
صنایع زیادی از سولفید هیدروژن بهعنوان مواد شیمیایی صنعتی استفاده میکنند، همانند کارخانههای تولید خمیرکاغذ و آبسنگین. البته سولفید هیدروژن اکثرا بهعنوان یک محصول فرعی و زائد، طی فرآیندهای دیگرحاصل میشود.
خواص شیمیایی و فیزیکی گاز H2S:
سولفید هیدروژن به خانواده سولفید غیر آلی از مواد شیمیایی تعلق دارد. فرمول شیمیایی آن H2S یا دو قسمت هیدروژن و یک قسمت سولفور میباشد. درحالت عادی H2S را به حالت گاز میتوان یافت که نقطه ذوب آن (دمایی که جامد به مایع تبدیل میشود) °85- سانتیگراد یا °121- فارنهایت و نقطهجوش گاز سولفید هیدروژن (دمایی که مایع به گاز تبدیل میشود) °60- سانتیگراد یا °76- فارنهایت است.
خواص فیزیکی H2S
1- سمی بودن سولفید هیدروژن
2- رنگ
3- بو
4- غلطت
5- نقطهجوش هیدروژن سولفوره
6- قابلیت اشتعال H2S
7- قابلیت حل شدن
8- خورندگی گاز سولفید هیدروژن
1- سمی بودن گاز سولفید هیدروژن
همانگونه که گفتیم سولفید هیدروژن یک گاز سمی است، یعنی این گاز میتواند خطرناک باشد. یکی ازعباراتی که برای این گاز استفاده میگردد خطر فوری برای زندگی و سلامت، یا I.D.L.H میباشد.
زمانیکه از سمی بودن هیدروژن سولفاید صحبت میکنیم، کلمه ppm یا قسمت در میلیون مورد استفاده قرار میگیرد. هنگامیکه گفته میشود یک قسمت درمیلیون براساس حجم، یعنی یک مولکول سولفید هیدروژن با یک میلیون مولکول هوای تنفسی مخلوط شده است.
مثالهایی دیگر برای توضیح این مسئله:
-
یک ثانیه در 11 و نیم روز، یک اینچ در مسافت 5/15 مایل، یا 5/2 سانتیمتر در 5/24 کیلومتر.
-
یک در صد از حجم H2S در فضا، مساوی است با 10000 ppm.
بوی سولفید هیدروژن را در مقادیری به کمی 1ppm میتوان حس نمود. هیدروژن میتواند درمقادیری به کمی 700ppm کشنده باشد.
2- رنگ سولفید هیدروژن:
بیرنگ! شما قادر نمیباشید آن را ببینید و این یکی از دلایل بسیار خطرناک بودن گاز سولفید هیدروژن است. H2S قاتلی نامرئی است.
3- بو هیدروژن سولفوره:
قبلاً گفته شد که H2S در مقادیر پایین، بویی شبیه تخممرغ گندیده دارد و این دلیل دیگری بر بسیار کشنده بودن گازهیدروژن سولفیداست؛ زیرا هنگامی که مقدار H2S به میزانی میرسد که برای بدن انسان ضرر دارد، هیچ بویی حس نمیشود. شما نمیتوانید با استفاده از حس بویایی خود وجود H2S را تشخیص دهید. هرگاه بوی هیدروژن سولفاید را حس کردید و سپس این بو از بین رفت، فرض اینکه دیگر این گاز وجود ندارد راحت است و این باور غلط است چون امکان دارد مقدار H2S به میزانی رسیده باشد که اعصاب بویایی شمارا مختل کرده باشد و شما دیگر نتوانید آن را حس کنید. توجه داشته باشید که فرضیات در مورد سولفید هیدروژن برابر است با خطر از دست دادن جان.
4- غلظت گاز هیدروژن سولفید:
وقتی صحبت از غلظت میشود، وزن گاز مهم است. ممکن است تصور کنید که این گاز بسیار سبک میباشد، اما منظور ما وزن گاز در مقایسه با هوای محیط (هوای آزاد اطراف شما) است. سولفید هیدروژن از هوا سنگینتر میباشد، اگرهوای اطراف شما وزن مخصوص 1 را دارا باشد، در این صورت هیدروژن سولفید دارای وزن مخصوص 189/1خواهد بود. این یکی از مشخصههای H2S است که ما از آن به نفع خود استفاده میکنیم. هیدروژن سولفاید ازهوا سنگینتر است در نتیجه با باد حرکت خواهد کرد، هنگامی که وزش باد جریان ندارد گاز به سمت پایینترین نقطه ممکن گرایش پیدا نموده و در آن نقطه استقرارمیابد؛ بنابراین اگر جهت وزش باد را بدانیم میتوانیم مسیر انتشار گاز رامشخص کنیم.
هشدار!! حتی با وجود اینکه این گاز سنگینتر از هوا است، همچنان دلایلی حاکی از این وجود دارد که چرا این گاز همیشه بهسرعت به سمت نقاط پایینحرکت نمیکند؟
اگر گاز از هوای اطراف گرمتر باشد، به سمت بالا رفته و اگر تحتفشار باشد، به هر سمتی که فشار آن را هدایت کند میرود. سولفید هیدروژن با حرکت هوا به آسانی رقیق میشود، زیرا در این شرایط نسبت حجم هوا به سولفید هیدروژن خیلی سریعتر از زمانی که هوا ساکن است تغییر میابد. ما از وزش باد به نفع خود استفاده میکنیم، بنابراین، دانستن جهت وزش باد برای ما بسیار کاربردی است. جهت وزش باد را به این طرق میتوان تعیین کرد:
1- بادنماها
2- حرکت بخار خروجی تجهیزات
3- پرچمها
4- دود ناشی از سوختن نفت و گاز در فلزها
توجه دائمی به این نکته مهم است که همواره باید خلاف جهت باد یا عمود بر جهت باد حرکت کرد. یادآوری میکنیم که چنانچه با توجه به مرکز انتشار گاز نتوان خلاف جهت باد حرکت کرد حتماً باید عمود بر جهت باد از محل دور شد. دستگاههای تنفسی SCBA و تجهیزات ردیابی گاز و محلهای ایمن تجمع افراد (ماستر استیشن) حتماً باید با توجه به جهت وزش باد غالب در منطقه، مکانیابی و مستقر شوند. جهت وزش باد و مسیر حرکتتان میتواند بهترین دوستان شما در مواجه با H2S باشند.
از آنجایی که سولفید هیدروژن سنگینتر از هوا است، در محلهایی با تهویه ضعیف مایل است بماند و هوا را به سطوح بالاتر انتقال دهد. به همین دلیل، ما در مکانهایی که حرکت باد وجود ندارد، یا هنگامیکه در تلاش برای دور کردن گاز از محل کارمان هستیم، از تهویه مصنوعی یا «فنهای بزرگ» استفاده میکنیم.
همیشه از جهت وزش باد آگاه باشید. هیدرون سولفید با وزش باد حرکت میکند ضمن اینکه در صورت عدم حضور باد تمایل دارد در مکانهای پایینتر نشست کند.
5- نقطهجوش سولفید هیدروژن
سولفید هیدروژن نقطهجوشی معادل °76- فارنهایت یا °60- سانتیگراد را داراست. چرا به این نکته اشاره میکنیم؟ این یک واقعیت مهم است چون بدین معناست که تحت هر شرایطی با H2S مواجه شویم، H2S به شکل گاز است. هنگامی که یک مایع میجوشد، گاز یا بخارحاصل میشود.
6- قابلیت اشتعال هیدروژن سولفید:
سولفید هیدروژن گازی بسیار قابل اشتعال با LEL (حداقل حد انفجار) 4.3% (43000 ppm) در سطح دریا میباشد و UEL (حداکثر حد انفجار) آن 46% (460000 ppm) بر حسب حجم است. دمای خود اشتعالی تقریباً °500 فارنهایت یا °260 سانتیگراد است. (احتراق خودکار یعنی دمایی که گاز بدون جرقه، کمان الکتریکی یا شعله آتش، مشتعل میشود).
پس از آنکه درجه حرارت به حد احتراق خودکار و گاز به حد انفجار یا محدوده اشتعال برسد، سولفید هیدروژن آتش میگیرد. H2S با شعله آبی درخشانی میسوزد و دی اکسید گوگرد یا SO2 حاصل میشود.
دی اکسید گوگرد نیز گازی سمی میباشد و حتی سنگینتر از سولفید هیدروژن است و وزن مخصوص حجمی آن 264/2 است. SO2 بیرنگ اما بوی تندی دارد که نشانهی مقدار بالایی از حضور این گاز است. مقدارمجاز SO2، 2 ppm بوده و درغلظت 500ppm بلافاصله کشنده است. سوزش گلو، سرفه، آب ریزش چشم، از عوارض جانبی گاز سولفید هیدروژن میباشد. مطالعات نشان میدهد که قرار گرفتنمدت زمان طولانی یا مکرر در معرض این گاز بدون محافظ تنفسی میتواند باعث زخم شدن بافت ریهها شود.
در این مرحله ممکن است شما از خودتان بپرسید: «چرا ما از سوزاندن گاز H2S برای محافظت از خودمان استفاده میکنیم درحالیکه با سوزاندن آن، گاز بسیار خطرناکتری را تولید میکنیم که میتواند حتی سریعتر جان ما را بگیرد؟» پرسش بسیار مهمی است. پاسخ این است که همانطور که قبلاً گفتیم، یکی ازروشهایی که بتوان گازهیدروژن سولفید را بالا برد، اطمینان از گرمتر بودن گاز از هوای محیط است. با سوزاندن سولفید هیدروژن و تولید SO2، اجازه میدهیم تا گاز بالا رفته و توسط باد از محیط اطرافمان بر روی دکل دور شود. پس از اینکه گاز سرد شد، به پایینترین نقطه فرو مینشیند. این تنها دلیلی است که ما گاز هیدروژن سولفید را میسوزانیم تا توسط باد از محل ما دور شود. هنگامی که باد نمیوزد، سولفید هیدروژن را نمیسوزانیم زیرا در همانجا فرود میآید.
7- قابلیت حل شدن گاز سولفید هیدروژن:
سولفید هیدروژن در آب قابل حل است. این بدان معناست که گاز H2S قادر است از لولههای حفاری بالا بیاید و بدون ردیابی توسط سنسورهای گاز، محلول در گل حفاری باقی بماند.
لطفاً توجه کنید:
H2S در نفت نیز قابل انحلال است. البته با افزایش دمای نفت، قابلیت انحلال سولفید هیدروژن کم میشود. راههای مختلفی برای خروج این گاز از گل حفاری یا هر سیال دیگر وجود دارد:
-
تغییر دما
-
تغییر فشار
-
تکان خوردن گل توسط پرههای گردان موجود در مخازن یا تکان خوردن بر روی شیکر
-
تغییر
-
PH
8- خورندگی هیدروزن سولفید
سولفید هیدروژن گازی خورنده است. این گاز با فلزات، پلاستیکها، لاستیکها، بافتها و عصبها واکنش میدهد. واکنش H2S با برخی مواد باعث ایجاد پدیدهای میگردد که از آن بهعنوان شکنندگی مواد توسط سولفید هیدروژن یاد میشود. H2S در آب انحلال پذیر است و اسیدی ضعیف تولید میکند که با وجود اکسیژن و یا دی اکسید کربن میتواند حفرههایی در فلزات تولید کند.. به همین علت است که درجایی که انتظار وجود گاز H2S میرود، در طراحی و ساخت لولههای حفاری و مواد اولیهی آنها مراقبت و دقت بیشتری باید انجام پذیرد.
نکته مهمی که باید توجه کرداین است که این گاز باعث آسیب جدی به فلزات مورد استفاده در حفاری، بهرهبرداری و همچنین قطعات آببندی استفادهشده در نگهداری مایعات و فشارهای سیستم میگردد. درنتیجه برنامهی تعمیر و نگهداری بازدارنده باید به نحوی باشد که در محیط حاوی هیدروژن سولفید تا حد امکان از تجهیزات، محافظت کرده و خرابی آنها را به کمترین حالت برسد.
هیدروژن سولفید خالص سنگین تر از هوا است و در مناطق کم ارتفاع نظیر چاه های فاضلاب، گودال ها، تونل ها و راه آب ها تجمع می یابد. گاز هیدروژن سولفید را با نام های دیگری نیز میشناسند مانند : اسید سولفیدریک، هیدروژن سولفوره، هیدرو سولفوریک اسید، گاز فاضلاب، گاز ترش
کاربردهای گاز هیدروژن سولفاید:
- از هیدروژن سولفاید در مقدار کم برای تولید ایندیوم فوسفید، گالیوم آرسنید و زینک سولفید در صنایع نیمه هادی استفاده میگردد.
- گاز سولفید هیدروژن برای جداسازی فلز، حذف ناخالصی های فلزی و تولید سولفید های فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. درسیم گالوانیزه گرم آن را در رابطه با گاز طبیعی برای افزایش سرعت به روند گالوانیزه استفاده می کنند.
- هیدروژن سولفاید برای بازسازی بعضی انواع کاتالیزورهای مورد استفاده در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد.
- گاز سولفید هیدروژن یکی از عناصر موجود در بسیار از مخلوط های گازی مورد استفاده در صنایع گوناگون مثل شیمیایی و پتروشیمی می باشد.
- سولفید هیدروژن به صورت مخلوط، برای برنامه های کنترل آلایندگی محیط زیستی مورد استفاده قرار میگیرد.
- هیدروژن سولفاید به عنوان یک عامل تحلیلی و تجزیه کننده در تجزیه های شیمیایی استفاده می شود.
- سولفید هیدروژن منبع اصلی سنتز گوگرد است.
- گاز هیدروژن سولفاید برای تولید مواد افزودنی در روانکارهای فشار بالا و روغن های استفاده می شود.
- سولفید هیدروژن در صنایع شیمیایی برای تولید ترکیبات سولفوره، مانند مرکپتان ها، سولفید ها و غیره استفاده می شود.
- سولفید هیدروژن در جداسازی آب سنگین از آب های طبیعی در نیروگاه های هسته ای استفاده می شود.
تولید گوگرد، ترکیبات تیوارگانیک و سولفیدهای فلزی قلیایی
استفاده مهم گاز سولفید هیدروژن به عنوان یک پیش ساز برای عنصر گوگرد میباشد. ترکیبات آلی زیادی محتوی گوگرد با استفاده از این گاز تولید شده اند. این ترکیبات شامل متان تیول، اتان تیول و تیو گلایکول اسید هستند. سولفید هیدروژن پس از ترکیب با فلزات قلیایی تبدیل به هیدروسولفیدهای قلیایی مثل سدیم هیدروسولفید و سدیم سولفید می شود. این ترکیبات در ساخت کاغذ، چرم، رنگ، آفتکش ها و داروها مورد استفاده قرار میگیرد.
شناسایی عناصر
برای بیش از یک قرن گاز هیدروژن سولفید ترکیب مهمی در شیمی برای تحلیل کمی یون های فلزی به حساب میاید.. در این تحلیل ها یون فلزات سنگین (و غیر فلزی) مثل Cu(II)، Hg(II) و AS(III) بعد از اینکه در معرض گاز H2S قرار گرفتند، رسوب می کنند. اجزای رسوب انتخابی به صورت انتخابی حل شده و بنابراین شناسایی می شوند.
پیش ماده سولفیدهای فلزی
یون های فلزی زیادی با گاز هیدروژن سولفید برای تولید سولفیدهای فلزی وارد واکنش میشود. این تبدیل به طور وسیعی استفاده می شود.برای مثال گازها یا آب های آلوده شده با H2S را می توان با سولفیدهای فلزی تمیز نمود. در خالص سازی سنگ معدن های فلزی با روش شناوری، پودرهای مینرالی اغلب با هیدروژن سولفید برای افزایش جدایش واکنش می دهند. برخی اوقات بخش های فلزی با هیدروژن سولفید پسیو می شوند. کاتالیست های مورد استفاده در هیدرودسولفوره کردن معمولا با هیدروژن سولفید فعال می شوند و خواص کاتالیست های فلزی استفاده شده در سایر بخش های یک پالایشگاه نیز همچنین با استفاده از گاز H2S اصلاح میگردد.
دیگر کاربردهای سولفید هیدروژن
گاز هیدروژن سولفید برای جداسازی اکسید دی تریوم یا آب سنگین از آب معمولی از طریق فرایند سولفید Girdler استفاده میگردد. همین طور در گازهای کالیبراسیون نیز به مقدار بسیار کم مورداستفاده قرارمیگیرد. محققان متوجه شدند که اگر سلول در معرض مقدار کمی گاز هیدروژن سولفید قرار بگیرد قادر است از آسیب های میتوکندریال جلوگیری کند. وقتی سلولی تحت فشار بیماری قرار می گیرد آنزیم هایی به درون سلول کشیده می شوند تا مقدار کمی هیدروژن سولفیدبوجود بیاورند.. این مطالعات می تواند در جلوگیری از سکته های مغزی، حملات قلبی و آرتروز مفید واقع شود.
گاز H2S می تواند از طریق مسدود کردن مواد شیمیایی مخرب درون سلول دارای خواص ضد پیری باشد.
ایمنی گاز سولفید هیدروژن:
بیشتر بدانیم:
غلظت های مواد شیمیایی با خطر فوری جانی یا سلامتی (IDLH) چیست؟
- گازهای سمی نوعی خطر خاموش به حساب میاید و خطر آن ها دور از درک حواس پنجگانه ی انسان است. تنفس گاز سولفید هیدروژن معمولاً رایج ترین نوع تماس با این گاز سمی است. اکثر افراد با وجود مقادیر بسیار کم هیدروژن سولفید در هوا، قادر هستند بوی آن را احساس کنند اما قرار گیری پیوسته در معرض این گاز حتی در مقادیر کم می تواند حس بویایی را به سرعت از کار بیندازد و البته بویایی روش شناسایی موجهی برای تشخیص افزایش غلظت این گاز در هوا نخواهد بود.
- سولفید هیدروژن بر غشاء مخاطی تاثیرمی گذارد و عوارض تنفس آن شامل سر درد، تهوع و حساسیت چشم و پوست خواهد بود. آسیب به سیستم اعصاب مرکزی یکی از مشکلات خطرناک قرار گیری در معرض این گاز است. تنفس غلظت های بالای گاز هیدروژن سولفاید (حتی در حد چند دم و بازدم) می تواند هوشیاری را از فرد سلب نموده، کما، تشنج و مرگ را در پی داشته باشد.گاز هیدروژن سولفید بسیار آتش گیر است و در صورتی که تنفس شود خطرناک میباشد یا ممکن است باعث تحریک تنفسی شود. مواجهه طولانی مدت با گاز هیدروژن سولفید منجر به کاهش توانایی بوییدن سولفیدها میشود. آتش ناشی از نشت گاز هیدروژن سولفید را نباید خاموش کرد، مگر این که بتوان نشتی را به صورت ایمن برطرف میگردد.
- تأثیرات گاز سولفید هیدروژن بر سلامتی:
- در صورت تماس کوتاه مدت با گاز سولفید هیدروژن در غلظت های بالا ممکن است سر درد، کاهش سطح هوشیاری، ناتوانی در تحرک و دیگر علائم ذکر شده ایجاد شود. اما، در صورتی که افراد در تماس غلظت کم گاز هیدروژن سولفید قرار بگیرند، امکان دارد این علائم را مشاهده نکنند. گاز سولفید هیدروژن در بدن انسان تجمع پیدا نمی کند، اما تکرار دفعات قرار گیری در معرض این گاز و قرار گرفتن به مدت های طولانی می تواند سبب کم شدن فشار خون، سر درد، از دست دادن اشتها و حتی کاهش وزن گردد. حساسیت های دردناک پوستی و حساسیت چشمی نیز از تبعات آن است. اگر در چنین شرایطی غلظت گاز هیدروژن سولفاید نیز زیاد باشد، آسیب مغزی و قلبی و حتی مرگ ایجاد میشود.
- اثرات سلامتی تنفس گاز هیدروژن سولفید بستگی به این دارد که شخص چه مدت و چگونه در معرض آن قرار بگیرد. گاز H2S حتی در غلظت های کم هم بسیارکشنده است زیرا به شدت تحریک کننده میباشد. در غلظت های نسبتا کم، گاز هیدروژن سولفید چشم ها، بینی و گلو را تحریک می کند. این اثرات به ویژه برای برای کودکان و بزرگسالان با عملکرد ریه نامناسب خطرناک است.
- در غلظت های بالاتر تنفس گاز هیدروژن سولفید منجر به بیهوشی و یا حتی مرگ می شود. در غلظت های 500-700ppm تنفس گاز سولفید هیدروژن می تواند منجر به مرگ در یک ساعت میگردد. درغلظت های 1000-2000ppm گاز هیدروژن سولفید می تواند منجر به مرگ زودهنگام گردد. اثرات سلامتی این گاز شامل سر درد، از دست دادن حافظه و مشکلات مرتبط با سیستم قلبی عروقی میباشد. در معرض قرار گیری زیاد نیز می تواند منجر به التهاب، خستگی، تحریک پذیری، بی خوابی و کاهش وزن شود.
- تماس چشمی: اثرات معنی دار یا خطرات بحرانی گزارش نشده است.
استنشاق: در صورت تنفس، خطرناک است. ممکن است سبب تحریک تنفسی شود.
تماس پوستی: اثرات معنی دار یا خطرات بحرانی گزارش نشده است.
یخزدگی بافت: سعی کنید بافتهای یخ زده را گرم نگه کنید و توصیه های پزشکی را رعایت کنید.
در صورت خوردن سولفید هیدروژن: چون این ماده یک گاز است به بخش تنفسی مراجعه کنید.
عالئم/نشانههای مواجهه بیش از حد:
مواجهی چشمی: اطلاعات خاصی وجود ندارد.
استنشاق سولفید هیدروژن: عالئم زیان آور زیر ممکن است ایجاد شوند.
تحریک دستگاه تنفسی و سرفه
تماس پوستی: اطلاعات خاصی در دست نیست.
در صورت خوردن سوبفید هیدروژن: اطلاعات خاصی موجود نیست. - حمل و نقل سیلندر گاز سولفید هیدروژن:
- تجهیزات حفاظت فردی مناسب استفاده کنید. ظرف محتوی گاز تحت فشار میباشد. از مواجهه با چشمها، پوست و لباس خودداری کنید. ازتنفس گاز اجتناب شود. از رها شدن ماده در محیط جلوگیری کنید. فقط در فضای دارای تهویهی کافی استفاده شود. اگر تهویه محیط کافی نیست، از وسیله حفاظت تنفسی مناسب استفاده کنید. وارد فضاهای انبار یا فضاهای بسته نشوید مگر این که تهویهی کافی داشته باشد. دور از گرما، جرقهها، شعله باز یا سایر منابع اشتعال نگهداری کنید. از تجهیزات الکتریکی ضد انفجار تهویه، روشنایی و حمل ماده استفاده شود. فقط از ابزار ضد جرقه استفاده شود. گاز باقیمانده در سیلندر را تخلیه کنید چون ممکن است خطرآفرین باشد. هرگز ظرف را سوراخ نکنید یا نسوزانید. ازتجهیزات مرتبط برای سیلندر تحت فشار استفاده کنید. شیر را بعد از هر بار استفاده و زمانی که ظرف خالی است، ببندید. سیلندر را در مقابل آسیب فیزیکی محافظت کنید، سیلندرها را نکشید، نغلطانید، سر ندهید، سیلندر نباید سقوط کند. برای حمل و نقل سیلندر از کامیون مناسب استفاده کنید.
- نگهداری و انبارش سیلندر گازسولفید هیدروژن:
- کلیه کارکنان و کارگران انبار و انباردارها در هنگام کار در انبار بایداز کفش و کلاه ایمنی،لباسکار و دستکش استفاده کنید.
- کارکنان در هنگام حمل بار باید مقررات حمل و نقل دستی بار را رعایت کنید.
- کلیه احتیاطات مربوط به دستگاههاي حمل و نقل بایستی در مواقع حمل مواد بالاخص مواد خطرناك رعایت شود.
- مواد شیمیایی از نظر درجه مسمومیت و یا انفجار، درجه اشتعال و آتش سوزي، خاصیت تبخیر وفراریت، اکسیداسیون،فعل و انفعالات شدید با هواي موود در محیط، میل ترکیب شدید با دیگر مواد درشرایط متفاوتی، با هم قرار دارند و افرادیکه با این مواد سرو کار دارند لازم است از این اطلاعات که بر روي بدنه هر بسته یا ظرف و کاتالوگ آن وجود دارد اطلاعات داشته و مواد را در قفسه هاي کاملاً مجزا و منفک نگهداري و انبار نماید.
- رعایت نظم و انضباط، بهداشت و پاکیزگی، روشنایی کافی و در انبار مواد شیمیایی مهم است.
فروش گاز سولفید هیدروژن | سولفید هیدروژن | گاز H2S
گاز سولفید هیدروژن | گاز هیدروژن سولفوره | H2S Gas | Hydrogen sulfide Gas
شرکت سپهرگازکاویان تامین کننده گازهای آزمایشگاهی و مخلوط گازی (تولید گازهای کالیبراسیون با تکیه بر اخذ گواهینامه Iso17025همراه با سرتیفیکیت) با کیفیت و خلوص بالا و همچنین کالیبره کردن تمامی تجهیزات وابسته به صنایع مختلف فعال می باشد.
گرید های قابل ارائه گاز سولفید هیدروژن:
99/5،99/95
گاز هیدروژن سولفید در حجم های 5،10،20،40،50 لیتر موجود میباشد.
- منابع و موآخذ:
- سایت سپهر گاز کاویان
- ویکی پدیا